RADY ŠÉFKUCHAŘE JIŘÍHO ŠVESTKY

DÍL 11. – REVEŇ NEBOLI REBARBORA, OVOCE NEBO ZELENINA?

Rebarbora je poslem jara a většina lidí si myslí, že je to ovoce. Je to však omyl, je to zelenina, která se využívá nejen do koláčů, buchet a k přípravě různých sladkostí, ale podušená i jako příloha k masu.

Je to stará kulturní rostlina, která se pěstovala v asijských zemích již ve starověku. U nás je známá především z domácích zahrádek, kde roste bez větší péče.  Obsahuje menší množství vitamínu C (přibližně polovinu co citron), provitamin A, vitamíny skupiny B, niacin a protisklerotické flavonaidy, z minerálů draslík, vápník, hořčík a fosfor, velké množství vlákniny. Příznivě působí na pokožku, vlasy a nehty, prospívá krevnímu oběhu a je močopudná. Obsahuje také vyšší množství kyseliny šťavelové, takže při její větší konzumaci je zapotřebí nahradit úbytek vápníku konzumací potravin bohatých na vápník, např. mléka.  Na přelomu června a července obsah kyseliny šťavelové narůstá, a proto se nedoporučuje pro nemocné trpící ledvinovými a žlučovými kameny či revmatismem.

Jak postupovat při přípravě rebarbory?

Konzumují se pouze řapíky (tedy ne listy a kořeny), které mohou být zelené nebo červené. Já preferuji červené, neboť jsou jemnější a chutnají mírně po malinách. Rebarboru nekonzumujeme syrovou, řapíky musíme předem oloupat a následně tepelně upravit, povařit. Nikdy nepoužíváme hliníkové nádobí, které reaguje s kyselinou šťavelovou. Trpkost rebarbory lze zmírnit přidáním citronové šťávy, bílého vína nebo medu. Také mléko a mléčné produkty podstatně chuť rebarbory zjemňují. Ta má být teprve po uvaření a krátkém ochlazení smíšena s cukrem, a tak zůstane zachována její plná přírodní chuť. Připravují se z ní vynikající koláče, náplně do knedlíků, polévky, ale i kompoty a zavařeniny. Podušenou jí lze použít jako přílohu k masu, hlavně kuřecímu a krůtímu, kterému dodá zajímavou chuť.

 

A na závěr poradím recept na výbornou rebarborovou polévku pro čtyři osoby:

500 g rebarbory, ½ litru vody, 100 g cukru, 220 g smetany ke šlehání, kousek celé skořice, šťávu z půlky pomeranče.

Do vody dáme cukr a uvedeme do varu, přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou rebarboru, skořici a vaříme do měkka. Vodu už nepřiléváme. Nakonec vmícháme smetanu, pomerančovou šťávu a necháme už jen krátce, jemně zavařit.  Servírujeme jí vlažnou nebo vychladlou a můžeme na zakousnutí přidat několik cukrářských piškotů. 

Leave a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *