RADY ŠÉFKUCHAŘE JIŘÍHO ŠVESTKY

DÍL 12. – NA CO SI MUSÍME DÁVAT POZOR PŘI VAŘENÍ CHŘESTU?

Chřest je zelenina blízká česneku a cibuli. Byl běžnou součástí jídelníčku již ve starém Řecku a Římě. K nám se rozšířil až někdy v osmnáctém století a začal se pěstovat na jihu Moravy jako „ivančický špargl“. Kromě chuťových buněk prospívá chřest i našemu organismu. Působí blahodárně na srdce a krevní oběh, na nervovou soustavu, pomáhá při rekonvalescenci, je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů a esenciálních aminokyselin.

Čerstvý chřest můžeme skladovat při teplotě kolem 4 °C až jeden týden. Při nakupování vybírejte čerstvý, ideálně tuzemský, aromatický, takový, který je na řezu šťavnatý, světlý a není „gumový“. Ve výběrové kvalitě se klade důraz na stejnoměrnost, v nižší třídě kvality je třeba chřest nejdříve roztřídit, abychom jej mohli uvařit stejnoměrně. Bílý chřest je nutné oloupat, aby nezhořkl. Naopak zelený, pokud je čerstvý, loupat nemusíme. Do salátu vaříme chřest nejlépe ve vodě se solí a špetkou divokého koření, přidáme citrón, bílé víno a vaříme podle jeho tloušťky 5-10 minut, v případě bílého chřestu až 12 minut. Po uvaření chřest prudce zchladíme ve studené vodě, aby nezešedl a byl křupavý na skus. Pokud jej používám jako surovinu do jiných pokrmů než salátů, chlazení můžeme vynechat. Já osobně miluji co nejjednodušší úpravu třeba s opraženou strouhankou a máslem. Italové ho milují s parmazánem. Skvělý je s holandskou omáčkou, podává se jako příloha k masům, dá se kombinovat s houbami, nejlépe se smrži. Výtečné jsou chřestové polévky v kombinaci s ovocem nebo houbami, a dokonce jej lze upravovat i jako moučník s čerstvými jahodami. Některé z těchto úprav budete moci ochutnat v květnu v hotelu Horizont.

A na závěr poradím jednoduchý recept na zapečený chřest se šunkou a sýrem:

Na dno zapékací misky dáme kousek másla, přidáme uvařený bílý chřest, osolíme, lehounce opepříme bílým pepřem, posypeme na tenké nudličky nakrájenou šunkou, opatrně přidáme jeden žloutek, aby se nám neroztekl, posypeme strouhaným sýrem a dáme na tři minutky zapéct do trouby při teplotě 160 °C. Na ozdobu použijeme trochu čerstvé pažitky nebo jarní cibulky.

Leave a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mám zájem o zasílání novinek a aktuálního čísla v pdf zdarma…